Zašto na logorovanje

Saznajte više o logorovanju – što je to, što tamo radimo, koja je razlika između logorovanja i običnog ljetnog dječjeg kampa, tko sve može ići na logorovanje?

Za roditelje...

Naši odgovori na često postavljana pitanja – zašto na logorovanje, kako spremiti dijete na logorovanje, što očekivati, naše preporuke, informacije i sl.

Uvjeti putovanja...

Spremate se na putovanje s Odredom izviđača "Plavi pingvin"... pročitajte koji su naši uvjeti putovanja, načini plaćanja, mogućnosti otkaza putovanja i sl.

Zašto na ljetni kamp s izviđačima?

Što je logorovanje?

logor u �umi Logorovanje – organizirano provođenje slobodnog vremena djece i mladih kroz dva tjedna, na izviđačkom ljetnom kampu, pod šatorima u šumi. Treba li još nešto reći? Treba? Pa dobro, onda...

Službeno – logorovanje je kruna izviđačkog rada kroz godinu.

Neslužbeno – logorovanje je ljetni dječji kamp s izviđačkim programom. To je, zapravo, najbolja aktivnost na kojoj ćete ikad sudjelovati! Neće biti struje, prat ćete se na sagrađenim tuševima (ili u potoku – kako kome odgovara), spavati u šatoru, cijeli dan provoditi na livadi koja će vam dva tjedna biti dom... no to naravno nije sve. Jer tu su zanimljive aktivnosti, natjecanja i radionice koje su pripremljene za vas te večernji zabavni program (popularni KZP) uz logorsku vatru... i naravno – prijatelji, novi i stari kojih ćete se dugo sjećati.

Nije vam dovoljno? Priroda, jutarnji pjev ptica, prve ljubavi kraj logorske vatre, dizanje zastave, pečenje kobasica na logorskoj vatri, noćne straže, kupanje u potoku, spavanje usred šume, odlični predvodnice i predvodnici, super hrana... na kraju ćete zaključiti samo jedno – logorovanje uvijek traje prekratko.

Što se radi na logorovanju?

Čim dođete na logorovanje smjestit ćemo vas u vašu patrolu (izviđačka grupa koja ima svog voditelja – predvodnicu ili predvodnika) s kojom ćete provesti ostatak logorovanja. Saznate s kim ste i u kojem šatoru smješteni te odmah dobijete svoj prvi zadatak – napraviti policu u svom šatoru i to samo od granja i špage. Teško? Nije uopće... svima do sad je uspjelo. Naučit ćemo vas kako koristiti pilu i sjekiru te ćete sami posjeći granje za svoju policu.

Nakon toga sve ide kao na pokretnoj traci i nećete se ni snaći, a već će biti kraj logorovanja – izmisliti ime patrole, pa poklić, pa prva igra, pa natjecanje, dizanje zastave, noćna straža, izlet, kupanje, ScoutBall (hehe... saznat ćete), napad na logor, polaganje zavjeta (za izviđače) ili obećanja (za poletarce), patrolna izrada zaklona u šumi i spavanje u njemu, paljenje vatre, strašna staza, vezanje čvorova, rad s busolom, potraga za blagom te završni krijes od preko 2 metra!

Da ne bi mislili da je logorovanje samo zabava moramo vam reći da ćete morati i raditi – povremeno ćete s nekim biti dežurni te ćete morati pomagati u kuhinji, pospremiti blagovaonicu, prati suđe nakon ručka, biti na straži, po noći, uz logorsku vatru (u paru, samo 2 sata, svaku 4.-5. noć)...

I to je sve? Naravno da nije – ovo je tek mali dio onoga što ćete doživjeti na logorovanju. Za ostatak ćete morati poći s nama.[TOP]

Tko sve može ići na logorovanje?

igra na logorovanjuLogorovanje je za sve članove Odreda izviđača "Plavi pingvin" te za njihove prijatelje i ostale drage goste. To zapravo znači – logorovanje je za svakoga. Postoji samo donja dobna granica, tj. sudionici moraju biti stariji od 8 godina.

Jedini uvjet je plaćena članarina u Odredu, tj. dolaskom na logorovanje odlučili ste postati i članom Odreda.[TOP]

Zašto je dobro kad nema struje, ni tekuće vode?

igra na logorovanjuDa, dobro pitanje – kako to nekome može biti dobro? Odgovor je vrlo jednostavan – kad nešto nemaš, to napraviš.

Nećemo baš proizvoditi struju, ali ćemo večer provoditi uz svijeće, plinske lampe te uz logorsku vatru. Napravit ćemo sustav za tuširanje i pitku vodu.

Nemamo polica u šatoru – napravit ćemo ih.

Nemamo stol – napravit ćemo ga od drveta.

Nema klupica oko vatrišta – napravit ćemo ih!

Što god se sjetili možete napraviti – ograničenje je samo mašta.

Ukoliko nešto ne znate napraviti – naučit ćete. Ukoliko nešto ne možete napraviti sami – netko će vam pomoći. A ako nešto znate napraviti – naučit ćete i druge. [TOP]