Zašto na logorovanje

Saznajte više o logorovanju – što je to, što tamo radimo, koja je razlika između logorovanja i običnog ljetnog dječjeg kampa, tko sve može ići na logorovanje?

Za roditelje...

Naši odgovori na često postavljana pitanja – zašto na logorovanje, kako spremiti dijete na logorovanje, što očekivati, naše preporuke, informacije i sl.

Uvjeti putovanja...

Spremate se na putovanje s Odredom izviđača "Plavi pingvin"... pročitajte koji su naši uvjeti putovanja, načini plaćanja, mogućnosti otkaza putovanja i sl.

Za roditelje...

Zašto s izviđačima na ljetni kamp – logorovanje?

igra na logorovanju Program logorovanja napravljen je kako bi u potpunosti ispunio slobodno vrijeme djece i mladih, kroz dva ljetna tjedna, a ima za cilj potaknuti sudionike da u potpunosti ispune svoje fizičke i umne potencijale.

Na logorovanju će svatko pronaći nešto za sebe – kreativne radionice poticat će kreativnost i inovativnost djeteta, radom u patroli učit će snalaženje u grupi i timski rad, kroz međupatrolna natjecanja i igre izgradit će timski i natjecateljski duh, a zabavljači će doći do izražaja na zabavnim večerima uz vatru. Na aktivnostima usmjerenim izviđaštvu uvježbat će snalaženje u prirodi uz iskorištavanje prirodnih resursa uz poseban naglasak na ekologiju i zaštitu prirode.

Ukratko, kao i čitav izviđački program, tako i program logorovanja ima za cilj kod sudionika potaknuti tri vrline – samostalnost, odgovornost i želju za istraživanjem.

Kako spremiti dijete za logorovanje?

Ukoliko vaše dijete još nije bilo na logorovanju tada ne može ni zamisliti što ga sve čeka kad jednom dođe na mjesto logorovanja. Naći će se u situaciji u kojoj se malo tko nađe u njegovim godinama. Oko njega će biti 20-ak djece kao i on, koji će htjeti doći do izražaja i dokazati se kao i on. Cijelo vrijeme će raditi u grupi te će se morati prilagoditi takvom radu, tj. neće moći biti samo po njegovom, nego će sve odluke morati dogovoriti zajedno s grupom.

igra na logorovanjuLogorovanje nije samo zabava i druženje – logorovanje je učenje uz igru, zabavu, ali i rad.

Da, na logorovanju se mora i raditi. Za početak, morat će paziti na urednost svog šatora što će se svako jutro ocjenjivati. A svakih par dana vaše dijete bit će član dežurne patrole koja je zadužena za pomaganje u kuhinji, pranje suđa te će imati još par drugih obaveza (najmlađi imaju manje obaveza od starijih, ali ipak pomažu). Svakih par dana će morati 2 sata po noći provesti na straži... no ne brinite – uvijek stražari stariji s mlađim te iskusniji s neiskusnim.

Djeca moraju razumjeti da život na logoru ne ovisi samo o vođi logora te o predvodnicama i predvodnicima, nego i o njima samima. Jer ukoliko neki zadatak nije izvršen tada to osjeća cijeli logor.

Probajte djetetu objasniti da će dva tjedna spavati s prijateljem u šatoru, da će morati sam paziti na urednost svojih stvari, ima li što za obući, kad mu je nešto mokro da to i posuši te da proba biti obziran prema potrebama drugih i da sluša svoje predvodnike. A ukoliko ima nekih problema neka se povjeri svom predvodniku koji će mu uvijek pokušati pomoći. [TOP]

Što očekivati?

igra na logorovanjuPrvih par dana logorovanja svima je nešto teže. Djeca se nađu u novoj, nepoznatoj situaciji, možda prvi put bez roditelja, daleko od kuće, među novim ljudima koji neće trčati oko njega kako bi udovoljili svakoj njegovoj želji, već mu, naprotiv, postavljaju neke zahtjeve i zadatke. Zato će vas možda prvih par dana logorovanja nazivati vrlo nezadovoljan, ponekad i sa željom za povratkom kući.

Za početak, popričajte s njim još kod kuće i objasnite mu što ga očekuje na logorovanju. Sva djeca se prilagode situaciji već nakon 2 do 3 dana te uživaju poput ostalih vršnjaka. A uspješna prilagodba na nove uvjete još je jedan uspjeh na trnovitom putu razvoja njihove ličnosti!

Vjerujte da je vaše dijete u dobrim rukama stručnih i iskusnih voditelja iza kojih stoji dugogodišnji rad s djecom i mladima te koji su za vođenje patrola i logorovanja osposobljeni na posebnim tečajevima Saveza izviđača Hrvatske.

A jednom kad zaborave na to da im fale mama, tata i Playstation ostaje samo radost i zabava! :) [TOP]

Naše preporuke?

Pustite dijete da samo spakira stvari za logorovanje. Uskočite tek na kraju – da ne bi nešto zaboravilo. Jedino tako će znati kuda je što stavljeno i što je uopće sve ponio na logorovanje. Za vas smo pripremili Osnovni popis opreme kako ne bi nešto zaboravili.

"Samo jedna anegdota s logorovanja 2003. u Lokvama... počinje kiša, a Pablo se šeće bez kabanice. Na pitanje gdje je kabanica izjavljuje da nema – mama nije spakirala. Nakon što ga pošaljemo da ipak bolje pregleda ruksak opet se vraća – bez kabanice.
S nevjericom zovem Pablovu mamu, jer mi nije jasno kako je mogla poslati dijete na logor bez kabanice, na što mi gospođa kaže – Pablo ima spakirane dvije kabanice i kišobran!!!"

Vrijeme na logoru je organizirano i točno se zna što se kada radi. Zato nemojte stalno zvati telefonom, nego u točno određeno vrijeme kada su djeca slobodna – za vrijeme ručka i strogog odmora (između 13 i 15.30 sati) te za vrijeme večere (između 20 i 21h). Ukoliko odlučite dijete na logorovanje poslati bez mobitela tada možete zvati na Odredski broj.

Također ne tražite i ne očekujte od djeteta da ono vas stalno zove s logorovanja. Vjerujte mu i prepustite mu da se brine samo za sebe.

Prije odlaska na logorovanje priredit ćemo roditeljski sastanak – nemojte ga preskočiti! Na sastanku ćete, ukoliko već niste, moći upoznati ljude kojima ćete prepustiti svoje dijete na dva tjedna tijekom ljetnih praznika te saznati ili zatražiti dodatne informacije koje se tiću logorovanja.

Nemojte se libiti pitati nas i najmanju sitnicu. Naši e-mailovi i brojevi mobitela su vam uvijek otvoreni. [TOP]